Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Γλυκό Πορτοκάλι


Εσπεριδοειδή! Αγαπημένες γεύσεις! Δίνουν την αίσθηση της πρωινής δροσιάς.
Το πορτοκάλι είναι ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα, για γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα. Είναι λίγο μπελαλίδικο, αλλά μας αποζημιώνει γευστικά.
Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό με δύο τρόπους, χρησιμοποιώντας χοντρόφλουδα ή λεπτόφλουδα πορτοκάλια. Στην πρώτη περίπτωση το γλυκό μας γίνεται πολύ εμφανίσιμο  αφού χρησιμοποιούμε μόνο τις φλούδες του πορτοκαλιού τυλιγμένες σε ρολάκια. Στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούμε ολόκληρο το πορτοκάλι (φλούδα και σάρκα). Χρησιμοποιήστε μία από τις δύο συνταγές ανάλογα με τα πορτοκάλια που έχετε στη διάθεσή σας.
Τώρα θα σας δώσω την πρώτη συνταγή. Σε επόμενη ανάρτηση θα ακολουθήσει η δεύτερη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο fb: Δημήτηρ

Για παραγγελίες πατήστε εδώ για τα στοιχεία μας.
Παράδοση κατ' οίκον
Γλυκό Πορτοκάλι, με χοντρόφλουδα πορτοκάλια

Υλικά

  • 12- 15 χοντρόφλουδα πορτοκάλια
  • 1500 γρ ζάχαρη
  • νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • βελόνα και κλωστή
  • 6 βάζα των 370 ml

Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα και στο λεπτό τρίφτη ξίνουμε ελαφρά τη φλούδα τους. Προσέξτε να μην τα αφήσετε τελείως "γυμνά" γιατί θα χάσουν και το χρώμα τους. Το ξίσμα μπορούμε να το κρατήσουμε στην κατάψυξη για άλλες χρήσεις.
  2. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα σε ωραία μεγάλα κομμάτια. 
  3. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα για να βράσει. Υπολογίζουμε τόσο νερό ώστε να είναι ικανό να σκεπάσει τις φλούδες πορτοκαλιού. Δεν ρίχνουμε ακόμα τις φλούδες μέσα.
  4. Κάνουμε τις φλούδες ρολάκια και περνάμε τα ρολάκια σε κλωστή. Σαν να φτιάχνουμε ένα κολιέ.
  5. Εν το μεταξύ το νερό έχει αρχίσει να βράζει και ρίχνουμε μέσα το κολιέ με τα πορτοκάλια. Τα βράζουμε για 5 λεπτά
  6. Τα στραγγίζουμε, ξαναβάζουμε νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ξαναρίχνουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε για 2- 3 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμα μία φορά.
  7. Στραγγίζουμε για τελευταία φορά τα πορτοκάλια και τα απλώνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα, που την έχουμε καλύψει με χαρτί κουζίνας. Εκεί τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 5 ώρες περίπου.
  8. Αφού στεγνώσουν, τα ζυγίζουμε. Για 1000 γρ. πορτοκάλια θα χρειαστώ 1,5 lt νερό και 1500 γρ. ζάχαρη.
  9. Ρίχνω στην κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνω να βράσουν περίπου 12- 15 λεπτά. Έπειτα ρίχνω τα πορτοκάλια και τα βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι
  10. Αποστειρώνω τα βάζα και τοποθετώ το ζεστό γλυκό στα ζεστά βάζα. Κλείνω καλά τα καπάκια και τα τοποθετώ ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν. Έτσι θα σφραγίσουν και το γλυκό θα παραμείνει αναλλοίωτο για μήνες.
Δείτε στα tips οδηγίες για το δέσιμο του σιροπιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου